UN Iraq–Kuwait Observation Mission (UNIKOM)
Bakgrunnen for konflikten
2. august 1990 invaderte Saddam Husseins Irak nabolandet Kuwait. Bakgrunnen for invasjonen hadde sammenheng med en stor gjeld Irak hadde pådratt seg under krigen mot Iran gjennom 1980-tallet, lave oljepriser og påståtte historiske krav på Kuwaits territorium.
FN fordømte straks Iraks angrep, innførte økonomiske sanksjoner, og krevde at landet trakk tilbake sine styrker. Irak svarte med å innlemme Kuwait som Iraks 19. provins og sende 300 000 tropper til landet. Samtidig bygde en USA-ledet koalisjon opp store styrker i Saudi-Arabia, under navnet Operation Desert Shield, og truet Irak med å bruke makt om okkupasjonen av Kuwait ikke opphørte innen 15. januar 1991. Dagen etter, da kravene ikke var innfridd, startet koalisjonen massive luftangrep mot Irak – Operation Desert Storm. Det endelige irakiske nederlaget kom etter at bakkestyrker ble satt inn i Kuwait og Sør-Irak i midten av februar.
Etter våpenhvilen i april 1991 fortsatte FN å håndheve strenge sanksjoner mot Irak. Disse ble gjennomført blant annet ved flyforbudssoner og gransking av irakisk besittelse av kjemiske og biologiske våpen – en problematikk som på ny skulle komme i verdens søkelys tidlig på 2000-tallet.
Om denne operasjonen
UNIKOM var en observatøroperasjon som ble etablert av FNs sikkerhetsråd 9. april 1991 ved resolusjon 689. Hovedkvarteret ble i november lagt til Umm Qasr i Irak etter å midlertidig ha vært plassert i Kuwait. Oppdraget var å overvåke en demilitarisert sone langs grensen mellom Irak og Kuwait. I 1993 ble mandatet utvidet til å inkludere maktbruk for å hindre krenkelser av sonen, og FN fikk på plass flere soldater for å oppnå dette.
36 land bidro med soldater til UNIKOM. Hovedsakelig stilte landene med observatører, men styrken bestod også frem til juni av fem infanterikompanier hentet fra UNIFIL og UNFIYCIP, og et logistikkompani fra Sverige. I tillegg stilte enkelte land med mindre militære bidrag, som for eksempel en ingeniøravdeling og en helikopteravdeling. Operasjonen ble avsluttet i oktober 2003 i kjølvannet av den amerikanskledede krigen mot Irak.
Norges bidrag
Norge bidro til UNIKOM med observatører og en en sanitetsavdeling på ca. femti personer. Observatørenes tjeneste var for det meste ved de forskjellige observasjonsbasene langs grensen, hvor de oppholdt seg i tre til fire måneder. Deretter ble observatørene gjerne overført til en ny base, til et regionalt hovedkvarter eller til operasjonens hovedkvarter.
Den norske sanitetsavdelingen var i likhet med hovedkvarteret plassert i Umm Qasr i Irak, og kom fra Saudi-Arabia hvor de hadde vært en del av Operation Desert Storm. Avdelingen etablerte et feltsykehus med kirurgisk kapasitet og tannlegekontor samt ambulanseberedskap i et forlatt irakisk marinehostpital. Sykehuset var først og fremst ment som støtte for UNIKOM, men på grunn av den humanitære situasjonen i området bistod de også med humanitær hjelp for lokal sivilbefolkning og flyktninger.
Arbeidsforholdene ved sykehuset var preget av utfordringer. På den ene siden var det problemer knyttet til temperaturer over femti grader. I tillegg var støv, sandstormer og sot fra hundrevis av oljebrønner, som hadde blitt satt i brann av irakiske styrker, et problem. Sykehuset bistod med behandling av et stort antall hardt skadde sivile med mineskader. I løpet av tre uker i september 1991 ble det for eksempel behandlet i underkant av 150 mennesker.
Norge bidro også til en sikkerhetsstyrke på ca. 30 soldater i perioden mars til juni 1991. Personellet bestod av stabsoffiserer, reparasjons-, vedlikeholds- og bergningspersonell, de fleste av disse var beordret fra det norske verkstedkompaniet i UNIFIL. Oppgaven gikk ut på å støtte etableringen av observatørstyrken.
I ettertid har det blitt gjennomført flere medisinske undersøkelser av de som tjenestegjorde i UNIKOM. I forbindelse med påkjenningene soldatene ble utsatt for har det blitt påvist at en stor andel har helseplager, ofte referert til som Gulfkrigsyndromet.
Norge avsluttet sitt engasjement i 1994.
Norge hadde en sjef for UNIKOM, Oberst I Vigar Aabrek fra august til desember 1993.