UN Interim Administration in Kosovo (UNMIK)

Norsk deltakelse
1999–2014
Land
Kosovo
Norsk personell
20
Type
FN
Region
Balkan

Bakgrunnen for konflikten

Konflikten i Kosovo hadde gamle røtter. Balkan er en region med mange etniske grupper, hver med sterk kulturell identitet. Historien har ført til at statsgrensene og grensene mellom folkegrupper ikke sammenfaller. Spenningen kom til overflaten i 1980-årene, og eksploderte på 1990-tallet da føderasjonen Jugoslavia gikk i oppløsning. I Kosovo endte motsetningene mellom det albanske flertallet og det serbiske mindretallet i voldelig konflikt. Etter at Kosovo mistet sitt selvstyre, vokste motstanden mot serberne. Kosovo-albansk gerilja kjempet for selvstendighet, og serbiske styrker ble beskyldt for etnisk rensing. Hundretusener ble drevet fra sine hjem. Samtidig ble serbere utsatt for overgrep, og kriminalitet var et utbredt problem.

Utviklingen lot seg ikke stanse gjennom diplomati. Natos luftoperasjon førte til at den serbiske ledelsen bøyde av og trakk sine styrker ut av Kosovo. FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som fastla prinsippene for en politisk løsning på konflikten, med internasjonal sivilt og militært nærvær. En flernasjonal militær styrke, KFOR, ble satt inn for å avskrekke partene fra å gjenoppta konflikten, og i stedet legge til rette for at flyktningene kunne vende hjem.

Om denne operasjonen

UNMIK ble opprettet gjennom FNs sikkerhetsråds resolusjon 1244 10. juni 1999. Operasjonen var opprinnelig en midlertidig FN-administrasjon som ble innsatt for å etablere offentlige strukturer og fremme økonomisk utvikling. UNMIK fikk også ansvar for rettssystemet og politi samt sivil administrasjon. UNMIK jobbet også for å sikre alle Kosovos innbyggere et fredelig og normalt liv, og fremme stabilitet i regionen. Dette var starten på en prosess som ga Kosovo utstrakt selvstyre og som ledet fram til at området erklærte seg selvstendig i 2008.

Operasjonen er fremdeles aktiv i dag, og har et nært samarbeid med andre aktører i Kosovo, blant annet Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og EU. Etter Kosovos selvstendighet har UNMIK overlatt en stor del av oppgavene til andre institusjoner, og jobber i dag først og fremst med lokalsamfunn for å jobbe for stabilitet og respekt for menneskerettigheter. Antall personell i operasjonen har blitt redusert fra nærmere 10 000 i 2002 til i overkant av 350 i desember 2014.

Norges bidrag

 

Norge deltok i UNMIK siden starten i 1999, og var representert med militære liasonoffiserer. En av oppgavene var å sørge for utveksling av informasjonansvar mellom FNs hovedkvarter og KFORs hovedkvarter. Bidraget ble avsluttet første halvår i 2014.