en hydrema minerydder søker etter miner i området rundt et gammelt organisk vannrenseanlegg ved kandahar flyplassa mineclearer vehicle seeks for mines in areas around kandahar airport in afghanistan

Operation Enduring Freedom (OEF)

Norsk deltakelse
2002–2006
Land
Afghanistan
Norsk personell
750
Type
Koalisjon
Region
Asia

Bakgrunnen for konflikten

Afghanistan er et land med flere folkegrupper og en svak statsdannelse. Mye reell makt ligger stadig hos lokale ledere, klanoverhoder og krigsherrer. Taliban, som tok makten på 1990-tallet, opprettet et strengt styresett tuftet på en konservativ religiøs plattform. Samtidig lot regimet al-Qaida etablere seg i landet.

Etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 gikk USA og koalsisjonsstyrker til angrep mot al-Qaida og dets støttespiller Taliban. Flere land gikk med i koalisjonen. Kampen mot terror hadde startet, og Afghanistan ble den viktigste arenaen.

Om denne operasjonen

OEF bestod av en koalisjon av et stort antall land som støttet den amerikanskledede operasjonen på flere måter – fra militære kampstyrker til baser og etterretning. Selve operasjonen i Afghanistan ble innledet i oktober 2001, og var en del av en global kamp mot terrorisme som pågikk i andre deler av verden, for eksempel Afrikas horn. 

Målet med OEF var først og fremst å fjerne Taliban og Al-Qaida i Afghanistan, og hindre at landet kunne brukes som et fristed for opplæring og trening av terrorister. Målet ble oppnådd relativt raskt ved at man i samarbeid med afghanske krigsherrer og Nordalliansen tok kontroll over viktige byer og områder, og tvang motstanderen på flukt. Styrkene fulgte deretter opp med flere større operasjoner med mål om å få tak i sentrale ledere i både Taliban og al-Qaida. Arbeidet med stabiliseringen av Afghanistan ble overlatt til ISAF fra desember 2001.

Norges bidrag

Mineryddere.
Mineryddere klargjør evakueringssko før de skal ut på søk etter miner i området rundt Kandahar flyplass.

Norges første bidrag til Afghanistan kom gjennom OEF og bestod av spesialstyrker, mineryddere og spesialister på eksplosiver. Minerydderne fikk i oppdrag å rydde flyplassene i Kabul og Kandahar for eksplosiver. Forsvarets spesialstyrker deltok flere ganger, til Norge besluttet å fokusere på ISAF fra og med 2006.

På flyplassen i Kabul bidro norske styrker også med transportkontroll. Hit ble det også sendt et C-130 Herculesfly til bruk i transportoppdrag. Mot slutten av 2002 deltok også Luftforsvaret med seks F-16 jagerfly med base i Manas, Kirgisistan. 

Norges nasjonale kontingentledelse og det nasjonale støtteelementet befant seg fra starten av operasjonen i Kandahar, men fikk etter hvert hovedkvarter i Kabul hvor de ble ut operasjonens varighet. 

Tips til videre lesning

  • Stensønes, M. 2012, På våre vegne. Soldatberetninger fra Afghanistan. Aschehoug.