Albanian Force (AFOR)

Norsk deltakelse
1999
Land
Albania
Norsk personell
20
Type
NATO
Region
Balkan

Bakgrunnen for konflikten

Konflikten i Kosovo hadde gamle røtter. Balkan er en region med mange etniske grupper, hver med sterk kulturell identitet. Historien har ført til at statsgrensene og grensene mellom folkegrupper ikke sammenfaller. Spenningen kom til overflaten i 1980-årene, og eksploderte på 1990-tallet da føderasjonen Jugoslavia gikk i oppløsning. I Kosovo endte motsetningene mellom det albanske flertallet og det serbiske mindretallet i voldelig konflikt. Etter at Kosovo mistet sitt selvstyre, vokste motstanden mot serberne. Kosovo-albansk gerilja kjempet for selvstendighet, og serbiske styrker ble beskyldt for etnisk rensing. Hundretusener ble drevet fra sine hjem. Samtidig ble serbere utsatt for overgrep, og kriminalitet var et utbredt problem. I oktober 1998 ble det framforhandlet en våpenhvile som fikk en slutt på krigshandlingene, men situasjonen forble meget spent. Natos luftoperasjon, mars 1999, førte til at den serbiske ledelsen trakk sine styrker ut av Kosovo.

Situasjonen i Kosovo fikk konsekvenser for nabolandene. Kosovoalbanske flyktninger strømmet til Montenegro, Makedonia og Albania. Sistnevnte tok imot 500 000 mennesker i begynnelsen av 1999.

Om denne operasjonen

Nato etablerte AFOR 10. april 1999 for å støtte albanske myndigheter og FNs høykommisær for flyktninger i håndteringen av situasjonen. Operasjonen ble kalt Allied Harbour. Innledningsvis var operasjonens hovedkvarter i Albanias forsvarsdepartement. Den ble senere etablert i Durres rett vest for hovedstaden Tirana.

16 Nato-land bidro til operasjonen. Første mål var å tilrettelegge for mottaket av flyktninger, deretter å arbeide for at de skulle kunne returnere til hjemmene sine i Kosovo. Oppdraget ble løst ved å etablere og støtte 21 flyktningleire, fordele 31 000 tonn humanitærhjelp og hjelpe 180 000 tilbake til Kosovo. Nato etablerte også et feltsykehus som bidro til støtte til både Nato-personell og flyktninger. Operasjonen ble avsluttet i september 1999.

Norges bidrag

Norge bidro med 12 offiserer til AFOR. Blant dem tjenestegjorde en offiser som pressetalsmann for NATO i hovedstaden Tirana.